Wat zal ik als protestant zeggen over het katholieke carnaval? Niets toch! Daarom maar een schilderij! Want ook plaatjes spreken.
Na het carnaval dient de katholiek te vasten. Althans volgens de kerk. Maar zo makkelijk is dat niet. Blijkbaar is het probleem al eeuwenoud. Kijk maar eens op bovenstaand schilderij. In het midden onderaan heeft Brueghel de strijd tussen carnaval en vasten uitgebeeld. Links op de ton zit een dikke man, symbool voor Carnaval. Met braadspit en stukken vlees trekt hij ten strijde, zittend op een bierton. Rechts de broodmagere vrouw met een stuk hout en op het platte uiteinde 2 vissen en op haar wagentje 5 broden. Zij is het Vasten.
Beide personen symboliseren Goed en Kwaad. En zoals vaker het geval staat het kwaad links afgebeeld en het goede rechts. Deze tweedeling is in het hele schilderij te vinden. De linkerhelft is de wereld van het carnaval; de scenes zijn plat, de herberg is een oord van verderf. Op de rechterhelft staat de vrome wereld, de afbeeldingen zijn ingetogen, de kerk als oord van bezinning, rust en vroomheid. Ook de natuur heeft deel aan die dualiteit met links de winter (de bomen zijn er kaal) en rechts de lente (daar dragen ze reeds het frisse groen van hun bladerkroon).
Niet na het zure komt het zoet, maar na het zoete komt het zure... Het vasten wint van het carnaval!
Volgens mij zijn er ook verwijzingen naar twee torens. De toren van de kerk (hemel) en de negatieve toren, de put (hel) Het menselijke leven speelt zich af op een vlak tussen die twee torens.
BeantwoordenVerwijderenDe keuze is aan u. Na de slemppartij van de vastenavond, komt de woensdag met het askruisje, ook voor de feestvierders.